Basket 0

Uw winkelwagen bevat geen artikelen.

Je computer zelf herstellen?

Is je computer defect? Wil je hem graag zelf herstellen? Helaas is het niet altijd even gemakkelijk om een diagnose te stellen.
Hiervoor geven we je enkele tips die je kan gebruiken om een hardwarematig defect vast te stellen.

Het is vaak niet het geval dat je kan aannemen dat wanneer er geen beeld meer komt als je de computer opstart de grafische kaart defect is.
Er zijn meestal wel andere problemen.

 

Tips

 • Vaak hebben moderne computers geen speakertje meer op het moederbord aangesloten. Nochthans is het vaak een handige tool.
  Hierdoor kan je aan de hand van de beep codes vast stellen wat net het probleem is. De beepcodes zijn BIOS afhankelijk, je kijkt dan ook best even bij de handleiding van je moederbord of online op de website van de fabrikant.
 • Indien je geen beepcodes hoort begin je met zoveel mogelijk componenten te verwijderen die je niet nodig hebt om de computer normaal te laten opstarten.
  Dit wil ook zeggen maar 1 ram latje, geen dvd schrijver, ...
 • Als je de computer dan wel terug opstart moet je natuurlijk even verder zoeken welke component het probleem veroorzaakt. Indien niet is de makkelijkste manier dat je vervang componenten hebt om ze 1 op 1 te kunnen wisselen.
 • Defect geheugen geeft meestal niet direct opstart problemen tenzij er foute worden ingegeven mbt snelheden (timings) . Dit is ook het geval wanneer je je cpu hebt overclockt. In het algemeen kan je aanhouden dat wanneer timings niet correct zijn, de computer vaak niet wil opstarten.
 • CPU defecten komen bij normaal gebruik (lees: niet overclocken) weinig voor. Dit wil niet zeggen dat ze nooit defect gaan maar dat je in eerste instantie beter eerst de andere pistes onderzoekt.
 • De meest voorkomende problemen zijn, in deze volgorde, defecten voedingen, grafische kaarten, ram geheugen en in mindere maten het moederbord. Als voeding tester heb je producten zoals deze van Delock: http://www.power4pc.be/delock-voeding-tester-18159.html
 • Om het geheugen te testen kan je gratis software gebruiken zoals Memtest86+. Voor het testen van de grafische kaart is 3DMark een goede software.

 

Bluescreens - BSOD

Bluescreens zijn vaak moeilijker te interpreteren dan een puur hardwarematig defect. Ze zijn de aanleiding van een probleem die zoals hardwarematig als softwarematig kan zijn. Als ze dan ook nog eens zeer willekeurig voorvallen, kan je soms veel tijd nodig hebben om de juiste diagnose te stellen.
Een goede manier om te beginnen is je Windows Event Logger. Hier kan je soms meer informatie vinden mbt het probleem. Je kan deze vinden door de Windows+R te duwen op je toetsenbord en vervolgens "eventvwr" te typen in het balkje.


Hulp nodig

Geraak je er zelf toch niet aan uit? Dan kan u steeds beroep doen op onze kennis. Je kan na afspraak de computer binnen brengen voor herstelling. Er wordt een eerste instantie een kort nazicht gedaan om te zien als het een compliceerd of eerder een voordehand liggend probleem is. Na dit nazicht wordt er contact met u opgenomen om verder af te spreken betreft de kosten van de herstelling.

 

Heb je zelf nog tips om toe te voegen aan deze pagina? Laat het ons dan zeker weten via email, facebook of twitter.